ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Εμείς, οι εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Δικτύων Πολιτιστικών Συλλόγων από όλη την Κρήτη, συναντηθήκαμε σήμερα, Κυριακή 15 Ιουνίου 2014, στο Ηράκλειο, στην δημοτική αίθουσα Ανδρόγεω, συνομιλήσαμε δημιουργικά και συναποφασίσαμε ομόφωνα να υπογράψουμε τον Καταστατικό Χάρτη για την ίδρυση της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Η σημερινή πράξη μας είναι η κατάληξη μιας μεθοδικής, σταθερής, ανοικτής διαδικασίας με αλληλοενημέρωση, πολύπλευρο και ουσιαστικό προβληματισμό που ξεκίνησε πριν είκοσι μήνες, τον Οκτώβριο του 2012 στα Σείσαρχα, με πρωτοβουλία δέκα Πολιτιστικών Συλλόγων από όλη την Κρήτη.

Στην εικοσάμηνη αυτή διαδικασία πήραν μέρος περισσότεροι από διακόσοι, από τους πλέον ενεργούς, Πολιτιστικοίί Σύλλογοι και Δίκτυα Πολιτιστικών Συλλόγων της Κρήτης. Στις δεκάδες συσκέψεις που έγιναν αναδείχτηκε το μεγάλο πολύπλευρο και πολύμορφο, εθελοντικό Πολιτιστικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο που επιτελούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι στις μικρές Κοινωνίες τους, χωρίς οικονομική υποστήριξη τις περισσότερες φορές, και προβλήθηκαν οι σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην δράση τους από παγιωμένες λογικές και αντιλήψεις των εκπροσώπων όλων των επιπέδων της Πολιτείας.

Κυρίως όμως συνειδητοποιήσαμε πως μόνο μέσα από τον διάλογο, την συνεργασία, την ενωμένη δράση και την συλλογική προβολή και διεκδίκηση των προβλημάτων μπορεί να ελπίζουμε υποστήριξη της σοβαρής δουλειάς των Πολιτιστικών Συλλόγων και των Δικτύων Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που όλοι μας βιώνουμε και ταυτόχρονα είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς ηθικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, που όμοια της δεν έχει ζήσει μέχρι σήμερα η μεταπολεμική Ελληνική κοινωνία, πιστέψαμε βαθύτατα όλοι πως το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί στην διαμόρφωση των νέων συνθηκών ανατροπής αυτής της κρίσης είναι μεγάλο.

Γιατί πρόκειται ασφαλώς για μια μεγάλη πολιτισμική κρίση.

Έτσι οδηγηθήκαμε στην αναγκαιότητα ίδρυσης της Ένωσης γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά.

  • Μας ενώνουν η αγάπη για το χωριό μας, την ευρύτερη περιοχή μας, τον Νομό μας, την Κρήτη, τη Χώρα μας. Και η πίστη μας πως όλα αλλάζουν προς το καλύτερο με τη δική μας εθελούσια ενεργοποίηση, τη δική μας συμμετοχή και συνέργεια.
  • Μας ενώνει η πίστη μας πως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και τα Δίκτυα Πολιτιστικών Συλλόγων συσπειρώνουν τα πλέον ζωντανά, ευφάνταστα και υγιή μέλη των μικρών κοινωνιών μας που ασχολούνται αυτόβουλα, εθελοντικά και με ανιδιοτέλεια για την βελτίωση του πνευματικού επιπέδου των συμπολιτών τους, τον εξωραϊσμό του οικισμού τους, τα κοινωνικά προβλήματα και το περιβάλλον.
  • Μας ενώνει η πεποίθηση πως ο εθελοντισμός, ο διάλογος, η συνεργασία και η ενωμένη δράση καλλιεργούν την αλληλεγγύη η οποία στηρίζει την κοινωνική συνοχή που είναι αναγκαία συνθήκη για δημιουργικές κοινωνίες και πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα τους.
  • Μας ενώνει η πίστη μας πως μέσα από την αλληλογνωριμία, την αλληλοενημέρωση, τον δημιουργικό διάλογο, τον σεβασμό της αυτοτέλειας και της τοπικής ιδιαιτερότητας κάθε Συλλόγου, ενδυναμώνεται ο εθελοντισμός και το πνεύμα συνεργασίας και κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις διεκδικήσεις μας για την ανάπτυξη του Πολιτισμού της Κρήτης.
  • Μας ενώνει η κοινή διαπίστωση πως οι πνευματικές, περιβαλλοντικές και γενικά οι πολιτιστικές αξίες βάζουν σε κίνηση τη σκέψη, κινητοποιούν τα συναισθήματα, καλλιεργούν την δημιουργικότητα, οξύνουν την κριτική σκέψη, και συμβάλλουν στην διαμόρφωση ισορροπημένων και συνειδητοποιημένων πολιτών.

Γι’ αυτό πιστεύουμε στις μεγάλες ζωντανές πολιτισμικές αξίες των τοπικών παραδόσεων και του διαχρονικού Ελληνισμού καθώς και στις αξίες του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο μας θρέφει και το οποίο είναι το μεγάλο σπίτι μέσα στο οποίο ζούμε όλοι.

  • Μας ενώνει η συνειδητοποίηση της ανάγκης να καλλιεργηθούν περισσότερο οι απαιτούμενες κατάλληλες συνθήκες, για να αναπτυχθούν όλες οι μορφές της σύγχρονης πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Περιφέρεια, οι δομές καλλιτεχνικής έκφρασης, οι πολιτιστικές δυνάμεις, οι φορείς και τα πολιτιστικά φαινόμενα της Κρήτης.
  • Μας ενώνει η κοινή επιθυμία ενδυνάμωσης της συνεργατικότητας, της αλληλοϋποστήριξης, αλληλοκατανόησης και της αλληλεγγύης ανάμεσα στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και στα Δίκτυα Πολιτιστικών Συλλόγων με τις Πολιτιστικές Οργανώσεις των απανταχού Κρητών.
  • Ο σεβασμός μας στην ανθρώπινη ζωή και στην ιδιαιτερότητα κάθε ανθρώπινης προσωπικότητας, η υπεράσπιση των ιδεών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας, του αλληλοσεβασμού και του αντι-ρατσισμού. Η καταπολέμηση των ιδεών της ξενοφοβίας και της προκατάληψης με σκοπό την δημιουργία μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας και ενός πολιτισμού της Ειρήνης.
  • Μας ενώνει η αμετακίνητη επιθυμία μας να πείσουμε όλα τα όργανα και τους φορείς του κράτους ότι οφείλουν να θέσουν στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας επενδύσεις για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Για την ενίσχυση της Πολιτιστικής δημιουργίας, για την δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών υποδομών για όλη την Περιφέρεια για την υποστήριξη του έργου των φορέων-πυρήνων του Πολιτισμού που είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
  • Μας ενώνει η βαθιά πίστη μας πως το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων στους τόπους της Κρήτης, που ζούμε αλλά και όλων των Ελλήνων, είναι δυνατόν να γίνει καλύτερο, πιο όμορφο, πιο θελκτικό και να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον στα παιδιά μας.

Γι’ αυτούς  τους λόγους ιδρύσαμε της Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων.

Γι’ αυτούς τους στόχους θα παλέψουμε ενωμένοι, αναπτύσσοντας το διάλογο, διατηρώντας την αυτοτέλεια μας, δυναμώνοντας τον εθελοντισμό και την συνεργασία, για να κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις διεκδικήσεις μας για τον Πολιτισμό της Κρήτης.

Κι όπως λέει ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζαντζάκης «Αυτό θέμε! Δε δουλεύουμε για πλερωμή, δε θέμε εμείς μεροκάματο, πέρα από την ελπίδα πολεμούμε, πέρα από τον Παράδεισο, στον άδειο αέρα».

 

Τα ιδρυτικά μέλη της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων

About Τίτος Κοκολάκης

Πρόεδρος Π.Σ. ΙΝΑΤΟΣ – Ίνι Μονοφατσίου

Category(s): Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Επικοινωνία, Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.