ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΗΜΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΒΟΡΕΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πληροφορίες: Δέσποινα Κουρουπάκη

Τηλ. 6972846606

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΗΜΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ’

            Οι Πολιτιστικοί Φορείς στην συνάντηση τους της 8ης Φεβρουαρίου καταδικάζουν την ρήψη των τοξικών χημικών της Συρίας στην Μεσόγειο θάλασσα.

΄Οπως ήδη είχαμε διαβάσει σε δημοσιεύματα του 2006 σε έκθεση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η υπεραλίευση στη  θάλασσα της Μεσογείου είχε οδηγήσει σε σοβαρή μείωση των ψαριών.  Συγκεκριμένα στη Μεσόγειο φαινόταν να απειλούνται με εξαφάνιση πάνω από το 65%-79% των ψαριών και στο Αιγαίο και Ιόνιο το 20%. Μάλιστα στη Μεσόγειο φιλοξενούνται πάνω από πενήντα «φάρμες» τόνων, που η πάχυνση τους επιδοτείται με 26 εκ. από την ΕΕ.

Στο ήδη λοιπόν επιβαρυμένο περιβάλλον ήρθε να προστεθεί και η ρήψη των τοξικών χημικών της Συρίας με ανυπολόγιστες ζημιές σε κάθε είδους θαλάσσιο, χερσαίο, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό περιβάλλον.

Παρακολουθώντας καθημερινά τα τεκταινόμενα για το θέμα αυτό έχουμε διαπιστώσει ότι οι αρμόδιες Αρχές «αγρόν αγοράζουν» ή «ποιούν την νύσσα» για λόγους φυσικά που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Εκείνο όμως που γνωρίζουμε είναι ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών ΄Οπλων (OPCW) βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2013, καθώς πείστηκαν οι συριακές αρχές να καταστρέψουν τα χημικά τους όπλα και αυτό βέβαια σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του Οκτωβρίου 2013.

Κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς ή από την Εθνική Αρχή Χημικών ΄Οπλων , η οποία υπάγεται στον Υπουργό Εξωτερικών δεν παρεμβαίνουν ως όφειλαν σύμφωνα με τον Ν. 2991/27.2.2002 ΦΕΚ 35 στον οποίο αναφέρεται η Εφαρμογή της Σύμβασης για την απαγόρευση ανάπτυξης, παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών όπλων και η καταστροφή τους.  Μάλιστα στο νόμο αυτό αναφέρονται οι πίνακες των χημικών προϊόντων και ρητά αναφέρεται και το Σαρίν ως δηλητηριώδες/τοξικό χημικό προϊόν, που μεταφέρεται από το Cape Ray και αναμένεται να καταστραφεί με την μέθοδο της υδρόλυσης.

Πέρα όμως από νόμους θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η σιγή των υπευθύνων η οποία εκλαμβάνεται από εμάς σαν συνενοχή.  Συνενοχή σε ένα έγκλημα με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάθος χρόνου σε όλες τις εκφάνσεις τους περιβάλλοντος και της κοινωνίας και κάθε τέτοια ενέργεια καταδικάζεται από όλους εμάς.

 

About Τίτος Κοκολάκης

Πρόεδρος Π.Σ. ΙΝΑΤΟΣ – Ίνι Μονοφατσίου

Category(s): Ανακοινώσεις Συλλόγων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.