Στο Αρκάδι τέθηκαν τα θεμέλια του πρώτου Παγκρήτιου Πολιτιστικού Κινήματος

troulis

Μιχάλης Τρούλης

Στο Διήμερο Συνέδριο: Πολιτισμικές συνιστώσες στη διαμόρφωση του Σύγχρονου Κρητικού Πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό μοναστήρι Αρκάδι, στις 14 και 15 Δεκεμβρίου 2013, τέθηκαν τα θεμέλια του πρώτου Παγκρήτιου Πολιτιστικού Κινήματος.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι 200 πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων πολιτιστικών φορέων από όλους τους νομούς της Κρήτης, με τέσσερις κοινούς στόχους διαμόρφωσης του Σύγχρονου Κρητικού Πολιτισμού: Αναπτύσσουμε τον διάλογο. Διατηρούμε την αυτοτέλειά μας. Δυναμώνουμε τον εθελοντισμό και τη συνεργασία μας. Κάνουμε πιο αποτελεσματικές τις διεκδικήσεις μας για τον πολιτισμό της Κρήτης.

 Με κύριο άξονα τον πολιτισμό της Κρήτης και σταθερή αναφορά στον Άνθρωπο, ακούστηκαν εισηγήσεις: για τον Αρχαίο Πολιτισμό, την Παράδοση, τη Φύση, την Κρητική Διατροφή, τα Προϊόντας της Κρητικής Γης, την Εκπαίδευση, τον Τουρισμό, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Συνοχή, θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του σύγχρονου υγιούς πολιτιστικού κινήματος. Όμως, όλα αυτά για να φέρουν αποτέλεσμα απαιτούν: Όραμα, Ιδέες, Έρευνα και Πράξη. Τα στοιχεία αυτά θα φέρουν την ανατροπή του παλιού, γιατί εγγυώνται το νέο, το μέλλον του τόπου… Εξάλλου, όλες και όλοι, που μετέχουμε ενεργά στη μετάβαση αυτή, έχουμε συνειδητοποιήσει πως ο πολιτισμός είναι το τελευταίο οχυρό που επιβάλλεται να «κρατούμε γερά» για να είμαστε ελεύθεροι και να μπορούμε να έχουμε και να λέμε την άποψή μας.

Η σύνδεση της Συνάντησης με τον εορτασμό των 100 χρόνων από την προσάρτηση της Κρήτης στην Ελλάδα και η επιλογή του Αρκαδίου για την πραγματοποίησή της λειτούργησαν και σημειολογικά, γεγονός που ένωσε περισσότερο τους Συνέδρους και τους οδήγησε ωριμότερα στη σημαντική απόφασή τους: την ενιαία δημιουργική έκφραση του πολιτισμού της Κρήτης.

Όλες και όλοι που εργάστηκαν, περισσότερο από δύο χρόνια, για τη Συνάντηση αυτή, η οποία έθεσε τα θεμέλια του πρώτου Παγκρήτιου Πολιτιστικού Κινήματος, επιβάλλεται να αποτελέσουν πρότυπα εθελοντισμού για τη συνέχειά του.

  Μιχάλης Τρούλης

 

About Τίτος Κοκολάκης

Πρόεδρος Π.Σ. ΙΝΑΤΟΣ – Ίνι Μονοφατσίου

Category(s): Ανακοινώσεις, Επικοινωνία, Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.